Häämatka: Florida (Miami/Orlando)/Karibian risteily

Häämatka: Florida (Miami/Orlando)/Karibian risteily

No niiin pitkästä aikaa, tässäpä tulisi toivottua asiaa häämatkastamme, joka suuntautui Floridaan/Karibialle. Kokonaisuutena matkamme kesti tasan 2 viikkoa (+ matkat Helsingistä Joensuuhun), mikä oli mielestäni ihan sopiva aika. Toki pidempäänkin matkalla olisi viihtynyt (ofc), mutta liian lyhyeksi aikaa en kuitenkaan sanoisi. Kohteita meillä oli melko monta, mutta hyvällä suunnittelulla aika riitti hyvin. Kohti Miamia lähdettiin 14.2. ystävänpäivänä, eli heti häiden jälkeen tiistaina. Tässä oli ehdottomasti hyvänä puolena se, että hääfiilis oli tuolloin ylimmillään ja matka tuntui oikeasti häämatkalta. Mutta toisaalta myös hääblues oli vielä vahvasti läsnä.

Tapani mukaan kerron tässä melko yksityiskohtaisesti reissusta, jotta ne jotka samanlaista matkaa suunnittelevat, saavat tästä konkreettisia neuvoja. Jokaisesta osiosta saisi varmasti oman postauksensa, mutta yksinkertaisimmaksi koen kirjoittaa kaiken tähän samaan pötköön (skippailkaa ne mitkä osiot ei kiinnosta) 🙂

Matkakertomus 

Tarkempi erittely matkan etapeista:

1. yö: Miami (pohjoisosa, eli ns. esikaupunkialueella) – majoitus Airbnb
2. yö: Orlando – majoitus hotelli
3. yö: Orlando – majoitus hotelli (Disney resort)
4. yö: Orlando – majoitus hotelli
5. yö Fort Lauderdale – majoitus Airbnb
6. – 12. yöt risteilyllä – risteilijä Celebrity Cruises/Silhouette
12. – 14. yö Miami South Beach -majoitus  hotelli

Hinta

Kokonaisuutena matkabudjetti oli ehkä noin 4000 euroa, mikä on mielestäni ihan hyvä hinta suhteutettuna siihen mitä kaikkea sillä rahalla saatiin. Mentiin matka sillä ajatuksella, ettei rahasta pihistellä, muttei kuitenkaan ylen törsätä. Ja siinä aika hyvin onnistuttiinkin. Hintataso on yleisesti aikalailla sama kuin Suomessa (ravintolat, hotellit), mutta esimerkiksi autoilu huomattavasti halvempaa.

Lennot 

Lensimme Helsingistä Miamiin yhdellä välilaskulla, ja lentoyhtiönä toimi AirBerlin. Lento Helsingistä Tegelin kentälle (Berliini) kesti noin 1.5 h ja Tegelin kentällä vaihtoaikaa oli noin 1.5h, mikä riitti mainiosti koneen vaihtamiseen. Edestakaisten lentojen hinnaksi tuli noin 465e/hlö, mikä oli mielestäni ihan kohtuullinen hinta (hinta sisälsi matkatavarat ja ateriat).

Varasin lennot tyttönimelläni, eikä matkan aikana tullut mitään ongelmia asiasta.

Auton vuokraus

Jos oltaisiin majoituttu pelkästään Miami Beachille, ei autoa olisi kannattanut vuokrata (korkeat parkkimaksut ja lyhyet etäisyydet), mutta koska reissattiin Miami-Orlando -väliä, oli auton vuokraus pakollinen. Ja mikäpä siinä, Amerikassa auton vuokraus on varsin edullista (ja myös polttoaine). Maksettiin 5 vuorokauden auton vuokrauksesta noin 300 euroa (sisältäen navigaattorin). Vuokrasimme auton suoraan Miamin kentältä Family Rentalin pisteestä.

Kuski ihmettelee ja vaimo posee

Miami (Everglades) + Orlando

Ajoimme Miamin kentältä ekaan majoituspaikkaan, joka oli Miamin esikaupunkialueella. Majoituksena toimi Airbnb, ja majoituspaikka oli varsin mainio. Esimakua amerikkalaisesta ystävällisyydestä saatiin, kun saavuttuamme majoituspaikkaan karkasi perheen koira pihasta (perhe ei ollut tuolloin kotona), saimme onneksi koiran kiinni naapurin pihasta ja siinä hetken small talkkasimme naapurin kanssa. Siirryttyämme sisätiloihin kuului ikkunasta koputus, ja saapui samainen naapuri viinipullon ja juusto+keksi -lautasen kanssa ja toivotti hyvää ystävänpäivää ja poistui jättäen nuo meille. Vieläkin jaksan hämmästyä tuosta eleestä 😀

Seuraavana päivänä oli vuorossa ajomatka (n. 4h) Orlandoon, jotta oltaisiin sitä seuraavana päivänä heti aamusta Disney Worldissa. Päätettiin kuitenkin piipahtaa vielä Evergadesin kansallispuistossa, jossa pääsee hyvällä tuurilla tiirailemaan alligaattoreita, sillä majoituspaikkamme oli suhteellisen lähellä puistoa (n. 40min ajomatka). Itse en ehkä ihan niiin innoissaan ollut kansallispuistoon menossa, sillä monien blogien perusteella puistossa oli lähinnä kuivaa pensasta ja pusikkoa, ja hyvällä tuurilla jos silloinkaan näki niitä alligaattoreita. Päätettiinkin että jos puistoon mennään, niin käydään ilmalaiva-ajelulla (eli niillä paateilla joilla CSI Miamissa etsitään ruumiita gaattoreiden keskeltä). Päätös oli hyvä, sillä ajelu alligaattoreiden keskellä oli ihan hauskaa ja yllättävänkin jännää oli nähdä ihka-aito alligaattori luonnollisessa ympäristössä, siitäkin huolimatta että melko tottuneita turreajeluihin ne oli. Alligaattoribongaus köyhdytti meidän matkabudjettia noin 25e/naama.

Bongailun jälkeen suunnattiin takaisin moottoritielle ja kohteeksi otettiin Orlando. Ajettiin turnpikea, mikä on nopein reitti, mutta myös melko tylsä. Siinä missä Suomessa moottoritiet menee melko jouhevasti kaupunkien ulkopuolella, meni moottoritie täällä aina kaupunkien läpi. Eli matka meni tyyliä: pikkukaupugin läpi ruuhkassa madellen n. 20 minuuttia, n. 80km tunnissa noin 20min ajomatkan ajan, sitten taas pikkukaupungin läpi madellen ja niin edelleen. Kannattaa siis varautua, ettei matkanteko ole varsinaisesti kovin nopeaa, vaikka matka olisikin periaatteessa kohtalaisen lyhyt.

Illalla perille päästyämme majoittauduttiin Orlandossa sijaitsevaan hotellimotellikompleksiin, mikä oli tasoa hintaansa nähden ok, mutta ei kiitos toiste. Hauskaa oli, kun hotellialueen vieressä oli pieni (vähän aikansa elänyt) puisto, jossa oli maailmanpyörä ja muutamia laitteita. Juho totesi puiston nähtyään, että tuo on kai sitten jo osa sitä Disney Worldia. Reppana ei siis ollut juuri millään tavalla Disney Worldiin perehtynyt, eikä ihan tiennyt mitä odottaa 😀 Onneksi ei siis tarvinnut tyytyä maailmanpyörään.

Orlando: Disney World – Magical Kingdom

Aamulla otettiin suunnaksi varaamamme Disney resort -hotelli (Disney resort -hotellit on siis osa Disney-kompleksia ja tavallaan jo osa Disney-puistoja. Nämä hotellit noudattavat siis erilaisia Disney-teemoja ja ovat muutoinkin jo osa ”Disney-kokemusta”.) Suosittelen ehdottomasti yöpymään ainakin osan matkasta Disney resortissa, sillä jo hotelli on omanlaisensa kokemus ja täydentää koko elämystä. Hotelliksi valikoitui Port Orleans resort, joka oli ns. parempitasoinen kuin Disneyn perusresortit (joista osa on saanut ehkä hieman yllättäen tripadvosorissa todella surkeat arvostelut mm. homeen ja lian takia), muttei kuitenkaan luksustasoa. Yö maksoi 250 euroa, joka oli toki paljon, mutta ”kerta sinne asti lähtee niin samahan se on kokea”. Lisäksi majoittuminen Disneyn resortissa voi tuoda tiettyjä etuja, kuten joinain iltoina ylimääräisen aukioloajan vain resorteissa majoittuville.

Koska aikataulumme oli rajallinen risteilyn takia, päätettiin jo aiemmin että vietetään Disney Worldissa vain yksi päivä. Siitäkin huolimatta, että joka paikassa sanotaan, ettei päiväksi sinne kannata lähteä. Disney Worldhan rakentuu neljästä erilaisesta puistosta, joissa jokaisessa voisi viipyä varmaan useammin päivän. Ei siis ihme, että moni viettää Orlandossa jopa viikkoja.

Tarkoitus oli suunnata Magical Kingdomiin heti sen avauduttua, mutta arvaten ei ihan siihen ehditty. Oltiin puistossa noin kymmeneltä aamulla ja oltiin iltaan saakka, eli noin 12 tuntia. Magical Kingdom rakentuu neljästä erilaisesta ”puistoalueesta”, joissa kaikissa on omat eri teeman mukaiset laitteet. Eli etukäteen kannattaa hieman perehtyä missä järjestyksessä nämä puistot kiertää, jotta turhaan haahuiluun ei mene aikaa. Jokainen lipun ostanut saa fast passin, johon kuuluu kolmeen laitteeseen pääsy fast pass -jonon kautta (välillä siis voi päästä kokonaan jonottamatta, ja välillä tämäkin fast pass -jono voi olla kymmenien minuuttien mittainen). Itse tein tarkkaa taustatyötä siitä, mihin laitteisiin ja mihin kellonaikaan fast passit kannattaa käyttää, jotta jonotus oli mahdollisimman lyhyt. Esimerkiksi ennen kello 11 ei passia kannata käyttää, koska puistossa on joka tapauksessa vähemmän väkeä tuolloin ja jonotus lyhimmillään. Etukäteistyön ansiosta jouduttiin vain yhteen laitteeseen jonottamaan ns. pitkän kaavan kautta, joka oli noin tunnin verran. Fast passin lisäksi toinen ehdoton juttu on Disneyn sovellus, millä näkee reaaliaikaisesti koko Disneyn puistoalueen kartan ja laitteet, ja mikä parasta, jonotusajat eri laitteisiin. Tätä seuraamalla voi siis hieman katsoa, mihin laitteeseen kannattaa missäkin välissä suunnata.

Lisäksi mikäli mahdollista, kannattaa valita viikonpäivä tarkkaan jolloin puistoon menee. Esimerkiksi viikonloput on ruuhkaisia, sekä yllättäen keskiviikko. Sen sijaan tiistai ja torstai on viikon hiljaisimmat päivät (tai vähiten ruuhkaiset).

Etukäteissuunnittelun ansiosta jonotettiin vain yhteen laitteseen ns. pitkään, mikä oli noin tunnin verran. Vaikka puistossa saisi kulumaan varmasti aikaa päivien ajan oli tuo yksi päivä itselleni ihan riittävä lähinnä tuon jonotuksen takia. Lisäksi tietynlainen yllätys oli se, ettei varsinaisia huvipuistolaitteita puistossa ollut. Odotin ”oikeita” laitteita, mutta kaikki laitteet olivat melko samalla kaavalla, mutta itse teema vaihtui. Suurin osa siis kulki ns. junanvaunuissa läpi eri teemamaailman, jotka toki olivat  todella vaikuttavia. Toisaalta onhan se ymmärrettävää, ettei lapsille suunnattu puisto voikaan sisältää kovin hurjia laitteita joihin olisi esimerkiksi pituusrajat.

Mutta itselleni puisto oli kokonaisuutena ehkä pienoinen pettymys sen hypetyksen takia, mitä puistosta on saanut kuulla. Odotin ehkä suurempaa ”elämystä” kuin se todellisuudessa oli. Vaikka moni asia oli todella loppuun mietitty, tuli välillä kuitenkin sellainen olo että on vain Disney-teemaisessa huvipuistossa, ei niinkään elämyspuistossa. Toisaalta, Juho joka ei tosiaan puistosta tiennyt juuri mitään, oli enemmän ehkä vaikuttunut puistosta ja erityisesti sen koosta. Onhan se aivan valtava ja pelkästään parkkipaikkoja puiston ulkopuolella on valtavat määrät.

Ehdottomasti vaikuttavin kokemus koko puistossa oli illan ilotulitus (tai siis ilotulitukset, sillä ilotulituksia oli varmaan viisi peräkkäin ja jokaisen aikana vaihtui eri Disneykappale) ja ilotulitusta edeltävä valoshow. Valoshown aikana prinsessalinna valaistaan erilaisissa valoesityksillä musiikin säestyksen aikana. Koska linna on todella korkea, oli valoshow erittäin vaikuttava!

Mutta summa summarum, puisto ei ehkä ollut se wow-efektein koko reissun aikana, mutta toki ehdottomasti kokemuksen arvoinen. Seuraavan kerran jos ja kun puistoon mennään, otetaan varmasti lapsi mukaan sinne (oma tai kaapattu) koska tuolloin lapsen riemu ehkä tuo itsellekin lisää iloa puistosta.

Orlando: outletit

Disneyvierailun jälkeen seuraavan yön majoitus oli vielä auki, koska ei tiedetty lähdetäänkö jo ajamaan Fort Lauderdalea kohti, vai yövytäänkö vielä Orlandossa. Päätettiin yöpyä Orlandossa, ja päivän ohjelmaksi otettiin outlet-myymälä (International Premium Outlet). Vaikka tykkään vaatteista, en kuitenkaan tykkää varsinaisesti shoppailla muualla kuin kirppareilla. Mutta kerran nyt siellä oltiin… Outlet-alue oli kuitenkin erittäin positiivinen yllätys, eikä vähiten jäätävien alennusten takia, ja tuolla hurahtikin päivä. Merkkiliikkeitä oli laidasta laitaan Adidaksesta Levikseen ja Furlasta DKNY:iin. Mitään sen kummempia vinkkejä outletteihin ei ole, sillä siellä asiointi on varsin yksinkertaista ja vaivatonta.

Rankan white privilege woman -päivän jälkeen suunnattiin ostoskassien kanssa hotelliin (josta toiseen hotelliin, koska vesivahingoksi väitetty ylibuukkaus), mutta mikäs siinä oli vuokra-autolla ajella läpi neonvalo-Orlandon. Tämäkin hotelli oli tasoa ok, muttei toiste, lähinnä umpisurkean asiakaspalvelun takia. Tätä lukuunottamatta yleisesti ihmiset olivat todella ystävällisiä reissun aikana ja itse pidin parjatusta small talk -kulttuurista, ennemmin sitä kai hölöttää joutavanpäiväisiä kuin käyttää tuplasti energiaa siihen ettei vaan katso vahingossakaan toista ihmistä silmiin.

Aamupäivästä suunnattiin takaisin kohti pohjoista ja Fort Lauderdalen airbnb -majoitusta, ennen seuraavana päivänä lähtevää risteilyä.

Risteily – Bahamas, Meksiko, Grand Cayman, Jamaica

Ennen risteilyä kävimme luovuttamassa auton pois Fort Lauderdalen lentokentälle, ja suuntasimme sieltä kohti satamaa ja check inniä. Koska olimme ottaneet perushyttiä tasokkaamman Aqua Class -hytin, oli turvatarkastus ja check in melko vaivatonta vip-jonon kautta. Muutoin tuohonkin olisi tuhraantunut varmaan tunnin verran.

Koska olimme varanneet matkan We Love Cruises -matkayhtiön kautta (suomalainen, ei mene ylimääräisiä palvelumaksuja vaikka varaa heidän kauttaan eikä suoraan varustamon sivuilta), saimme kattavan infokirjasen matkalle mukaan. Tässä oli varsin tarkkaan kerrottu oikeastaan kaikki tieto mitä on hyvä tietää risteilylle mentäessä. (Esimerkiksi että laivan hanavesi on juotavaa, vaikkei sitä erikseen missään kerrota, miten tippaaminen hoituu, miten käytännössä pukeutumisetiketti laivalla menee jne.) Tästä oli todella iso apu varsinkin ensikertalaiselle!

Laiva lähti neljän aikaan ja suunnattiin laivaan ennen klo 12. Mutta mikäs siinä, suunnattiin suoraan lounaalle ja niissä merkeissä se seuraava viikko melkein menikin. Tai niin olisi ainakin voinut luulla kiitos 5 kilon painonnousun. (Olin ostanut vähän paremmat housut viimeiseksi illaksi, mutta eihän ne tuolloin enää kiinni edes menneet.) Todellisuudessahan risteilyllä riittää varsin paljon tekemistä niin meripäivinä (ei silloin kun laiva ei rantaudu kohteeseen), kuten myös kohdepäivinä jolloin saarelta laivalle palattua riittää laivalla ohjelmaa. Ja rehellisuuden nimissä, ei haitannut tippaakaan maata vain kansituolilla lukien kirjaa merituulen puhaltaessa ja siemaillessa drinkkiä, joita sai juoda veloituksetta koko risteilyn ajan. Ilmankos se aika kului niin mukavasti… 

Koska tiedoissamme luki, että olimme häämatkalla, huomioitiin meitä jatkuvasti sen tiimoilta eri tavoin. Mikä oli toki ihan hauskaa 😀 

Risteilystä on todella vaikea kertoa niin, että saisi siitä kokonaisuuden selitettyä. Se melkein pitää vain kokea. Vaikka ajatuksena se kuulostaa ehkä todella ankealta, ainakin kaikille Aasian extremereppureissaajille, on se oikeasti kokemus. Missään muualla ei varmaan pääse nauttimaan 5 tähden kohtelusta tuohon hintaan.

Joka siis oli noin 1100e naama sisältäen majoituksen hytissä (joka oli siis ns. pienoismakuuhuone omalla isolla parvekkeella, isolla parisängyllä ja kohtuullisen kokoisella kylpyhuoneella), ruokailut (ruokaa oli jatkuvasti tarjolla, toki ne vaihtuivat aamupalalle, lounaalle, iltapäiväkahville, päivälliselle ja iltapalalle) + ravintoloita oli useita mistä valita. Oma lempparini oli lounas teemalla cupcake madness -mikä sisälsi jälkiruokapöydän jäätävällä määrällä erilaisia kuppikakkuja. 

Lisäksi meidän risteilytarjoukseen kuului ilmainen juomapaketti, sisältäen tietyt viinit, drinkit, cocktailit, limpparit ja erikoiskahvit. Näistä juomista meni +10% tippi, mikä oli oikeastaan ainut ns. pakollinen ylimääräinen kulu risteilyllä. Tuohon risteilyhintaan kuului myös ennaltaveloitetut tipit, joten niistä ei noita juomia lukuunottamatta tarvinnut huolehtia. Ymmärtääkseni osalla näitä pakollisia tippejä ei veloitettu suoraan risteilyhinnasta, mutta varmaan meille junteille suomalaisille tippien veloitus etukäteen on pakollinen, jotta henkilökunta ne tipit oikeastikin lopulta saa.

Lisäksi hyttiluokitukseemme AquaClassiin kuului mm. ilmainen spaosaston käyttö, jossa oli höyrysaunoja ja niin edelleen. Ja tietysti kaikille avoin kuntosali, jossa itsekin taisin jopa kolme kertaa käydä. Ajatelkaa, lomalla!

Lisäksi risteilypakettiin kuului tarjouksena sata dollaria käyttörahaa, minkä sai käyttää haluamallaan tavalla, esimerkiksi ostamalla jotain laivan myymälästä. Me käytimme rahat viimeisessä kohteessa Jamaicalla turrematkaan tippukiviluolaan ja vesiputoukselle.

Risteily pysähtyi kolmeen kohteeseen, ja tarkoitus oli käydä myös neljännessä, mutta jäätävien aaltojen takia kapteeni päätti jättää rantautumatta saarelle. Näissä muissa kohteissa viivyttiin noin 6-8 tuntia, mikä riitti ihan kivasti kohteissa pyörähtämiseen. Bahamalla aika kului lähinnä aurinkotuolissa, Meksikossa käytiin tutustumassa omatoimisesti Maya-raunioihin ja Jamaikalla käytiin ihmettelemässä noita luonnonihmeitä. Näistä kohteista palaisin ainoastaan Jamaikalle toiste, vaikka toki kaikkia suosittelen kuitenkin.

Jamaika aamu-usvassa

Laivan aktiviteeteista mainitsemisen arvoisia oli erityisesti illan lavashowt. Joka ilta laivan teatterissa oli esitys, joko showesitys (tanssia, laulua, teatteria, akrobatiaa), stand uppia tai jokin artisti/yhtye. Siinä missä ruotsinlaivalla tällaiset esitykset on ehkä koomisia (tai onko, en ole niitä kyllä edes käynyt katsomassa), oli nämä esitykset superhyviä. Jopa standup, jota vähän epäilin etukäteen, oli ehdottomasti parasta standupia mitä olen ennen nähnyt.

En tiedä pääseekö tästä kuvauksesta siihen käsitykseen, millaista risteilyllä on, mutta ehkä toivottavasti osittain ainakin. Suosittelen erittäin lämpimästi!

Miami Beach

Risteilyn jälkeen luvassa oli vielä kolme päivää/kaksi yötä Miami Beachilla, eli vaikka kerrottiin kaikille että ollaan lähdössä Miamiin häämatkalle, vasta tässä vaiheessa päästiin sinne ”the” Miamiin. Eli siis Miami Beachille. Miami Beach on oma kaupunginosansa Miamissa, ja se paikka josta yleisesti puhutaan puhuttaessa Miamissa. Sieltä löytyy siis kuuluisa rullaluistelurantaraitti, Art Deco -alue ja niin edelleen. Hotellimme oli nimeltään Boutique hotel, mikä oli ihan kiva varsinkin hintaansa nähden.

Mielestäni kaksi yötä riitti Miami Beachin näkemiseen varsin mainiosti. Ajasta käytettiin muutama tunti rannalla, muutama tunti rantaraitin kävelyyn, turistibussiajeluun ja yleisesti alueeseen tutustumiseen. Tuo bussiajelu ei ollut mikään onnistunein, vaikkakin esimerkiksi kuubalaisten asuttama Little Havana -alue oli ihan mielenkiintoinen. Mutta sen sijaan samaan hintaan kuulunut superturrejuttu veneajelu julkkisten kotien ohi oli yllättävän hauska 😀 Tuo julkkisten kotien tiiraily oli jo niin turistia, ettei se oikeastaan tuntunut edes hölmöltä. Miami Beach -alueessa yleisesti parasta olikin ehkä se, että se oli paikkana tosi överi. Naiset oli kuumia, autot kalliita ja kaikki vaan tosi överiä. Siellä oli kiva olla viisi kiloa lihottua nappien lennellessä irti ja matkabudjetin kuihduttua… No ei vais 🙂

Mutta kokonaisuutena siis hyvä trippi, ja mielestäni oikein hyvin ajoitettu. Ehdittiin nähdä melko paljon ja riittävästi. Ainoastaan risteilyllä olisi voinut viipyä pidempäänkin, mutta muuten aikaa ja nähtävää oli sopivasti.

Jos tulee lisää kysyttävää mieleen, tarkentelen mielelläni! 🙂

hääblogi 2016, hääblogi 2017

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Häämatka: Florida (Miami/Orlando)/Karibian risteily

  1. Hei! !! Kiitos postauksesta! Ollaan suuntaamassa samoihin paikkoihin häämatkalle, joten nappiin osui meidän kohdalla tämä teksti, kiitos. 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s