Kuinka järjestää hyvät polttarit?

Kuinka järjestää hyvät polttarit?

Aiemmissa polttaripostauksissa oon käsitellyt polttareita siitä näkökulmasta, mitä mahdollisesti polttareissa haluaisin tehdä. Tässä postauksessa arvelin käsitellä sitä, mitä kannattaa ottaa huomioon kun järjestää polttarit. Itse olen ollut kahdesti järjestämässä polttareita kaason roolissa ja kerran mukana vieraan roolissa, eli jotain knoppeja asiasta on tarttunut. Mitään tarkkoja ohjeita ei ole tarkoitus antaa, mutta sellaisia pieniä käytännönasioita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi ennen kuin  ensimmäiset polttarit on järjestänyt.

polttarit

Kuka järjestää polttarit?

Lähtökohtaisesti polttareiden järjestäminen on kaasojen/bestmanien vastuulla, mutta jos morsian/sulhanen ei jostain syystä ole kaasoja/bestmaneja halunnut niin mikäänhän ei estä vaikka parasta kaveria järjestämästä polttareita. Mutta kuka polttareita alkaakin järjestellä, niin missään nimessä polttareita ei kannata suunnitella vain kaasojen/bestmanien kesken, vaan osallistuttaa kaikki polttarivieraat mahdollisimman nopeasti mukaan järjestelyihin ja kannustaa heitä heittelemään ideoita vapaasti.

Ketä kutsutaan polttareihin?

Vaikka muuten polttareiden sisällöstä vastaa vain polttariporukka, kannattaa morsiamelta suoraan kysyä lista niistä, ketkä polttareihin haluaa kutsuttavan. Osa kutsuu äidin ja anopin, osa kaikki häiden naisvieraat ja osa vain läheisimmät 5 lapsuudenystävää, joten kaasojen on hyvin vaikea tietää ketä kannattaisi kutsua ilman että morsian sanoo sanansa asiaan.

Mistä aloittaa suunnittelu?

Kun polttarivieraat on selvillä, kannattaa näiden kesken perustaa salainen whatsapp-/facebookryhmä – ja mahdollisimman nopeasti. Vaikka varsinaiseen suunnitteluun olisi aikaa vielä kuukausia, voi ryhmässä nopeasti selvittää onko joku esimerkiksi vaihdossa suunniteltuna polttareiden ajankohtana tai muutoin poissa pelistä. Jos polttariryhmän kokoaa vasta juuri ennen polttareita, voi sopiminen olla jo liian myöhäistä.

Lisäksi ryhmässä jutustelu toivottavasti lähentää myös hieman polttariporukkaa, jolloin tunnelma on rennompi myös polttaripäivänä.

Ensimmäiset hoidettavat asiat – päivämäärä ja polttareiden budjetti

Ensimmäisenä kannattaa selvittää kaikille sopiva päivämäärä ja kaikille sopiva budjetti (tai ainakin kompromissi). On turha tehdä pitkällemeneviä suunnitelmia, jos myöhemmin selviääkin että 90% polttariosallistujista on opiskelijoita, eikä suunnitteltu 150e/per naama -budjetti käykään kaikille.

Lisäksi päivämäärä kannattaa selvittää nopeasti, jotta esimerkiksi morsiamelle voi keksiä jonkun valeohjelman juuri polttaripäiväksi. Jos kuukausi ennen polttareita aletaan suunnitella ”yhteistä shoppailureissua”, niin morsian 100 % varmasti arvaa mistä kyse ja miksi kyseinen päivämäärä on saatava töistä vapaaksi.

Sekä päivämäärä että budjetti kannattaa selvittää esimerkiksi kyselyllä facebookryhmässä.

Polttareiden ohjelman suunnittelu?

Kun nämä kaksi on selvillä, voi suunnitelmien antaa hautoa ennen lopullisia päätöksiä.

Facebookryhmässä kannattaa antaa vapaa sana siitä, mitä polttareihin toivotaan/ideoidaan ohjelmaksi. Jos polttarit on vain kaasojen suunnittelemat, voi ohjelma olla melko yksipuolinen. Koska harva kaaso tuntee morsiamen kaikkia ”puolia”, voi polttarit olla melko yksipuoliset vain heidän suunnittelemanaan. Kannattaa siis esimerkiksi harrastuskavereidenkin ideat ottaa huomioon. Hyvä polttaripäivä syntyy monipuolisesta ohjelmasta! 🙂

Mitä tehdä polttareissa?

Mielestäni polttareiden onnistunut sisältö rakentuu seuraavista: tarkkaan harkitut yksityiskohdat + aktiviteetit  + rentoa yhdessäoloa. Lisäksi kannattaa miettiä sopiva yhdistelmä sitä, että kyseessä on nimenomaan polttarisankarin juhlat, mutta kuitenkin niin että kaikki polttarivieraat viihtyvät.

Mielestäni (pienet) yksityiskohdat ovat ehkä ne tärkein asia polttareissa. Vaikka polttareissa olisi mahtava(t) ohjelmanumero(t), voi ilman yksityiskohtia polttarit jäädä vähän yksipuolisiksi. Ainakin itse odotan/toivon eniten sitä, että polttariohjelmaan olisi sisällytetty pieniä yksityiskohtia, jotka kertoisivat siitä, että kyseessä on nimenomaan minun polttarini ja sisältöä olisi mietitty siltä kannalta (lol, kuulostaapaa itserakkaalta). Tässä asiassa ei missään nimessä raha ratkaise, vaan ajatus on tärkein. Esimerkiksi tolppiin/seiniin teipatut ”Polttarit tulevat – oletko valmis?” -lentolehtiset, joita morsian bongaili säännöllisin väliajoin ennen polttareitaan. Tai valepolttarit-huijaus (eli sankarille järjestetään ns. laimeat valepolttarit, ja oikeat polttarit seuraakin perästä). Ainakin itse olisin ihan huiman otettu siitä, että vieraat ois jaksaneet nähdä näin paljon vaivaa takiani 😀 

Ja ”ajatuksella toteutettu” -ideologia pätee toki kaikkeen: jos juhlasankari ei esimerkiksi tykkää virallisista polttareista, voi epävirallinen ravintola+sauna -polttariohjelma olla hänen mieleen ja tällöin hän varmasti arvostaa juuri sitä, että polttareiden suunnittelussa on mietitty tätä henkilöä eikä toteutettu väkisin ”tietynlaisia polttareita”, jotka eivät todellisuudessa vastaa yhtään juhlasankarin persoonaa. (Ja tämän takia itse en ihan ymmärrä yhdistettyjen polttareiden ideaa, en ainakaan itse tunne pariskuntaa jolla on täysin samat mieltymykset ja siksi identtinen polttariohjelma olisi osuva.)

i-see-youre-having-a-combined-bachelor-bachelorette-party-i-thought-that-was-called-a-reception-41b84

Mutta koska kyse on polttareista, kannattaa mielestäni lähtökohtaisesti sisällyttää jotain ”polttarimaista” (esim rastitehtäviä tai ohilkulkijoilta avioliittoneuvojen kyselyä. Pitäisin tämän osuuden kuitenkin mahdollisimman lyhyenä, että ns. varsinaiselle ohjelmalle ja ennen kaikkea yhdessäololle jää aikaa. Ja ne (liikaa) nolostuttavat ohjelmanumerot kannattaa jättää väliin.

Ja viimeisenä, rentoa yhdessäoloa (sisältäen hyvää ruokaa ja juomaa). Tämä osuus on varmasti se, mitä suurin osa morsiamista odottaa polttareilta. Osa kavereista saattaa tulla kaukaa/heitä ei näe usein, joten päivää on turha buukata liian täyteen ohjelmaa tai ainakaan pitkittää sitä iltamyöhään, jotta rennolle yhdessäololle jää aikaa. Kokemuksesta polttariporukka on jo melko naatti alkuillasta, joten kaikkea ei tarvitse änkeä samalle päivälle. Miksipä osa ohjelmasta ei voisi olla seuraavana päivänä? Esimerkiksi ns. hemmotteluohjelmanumerot, jos sellaisia on. (Itse en näiden suurin fani ole juuri siitä syystä, että tämä aika on yleensä pois muiden polttarivieraiden seurasta, mutta miksipä ei polttarit voisi päättyä vaikka tähän).

Käytännön asiat

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisimpänä.

  1. Sopikaa kustannusten jakamisesta etukäteen, ettei polttaripäivänä tule noloja hetkiä kun aletaan vensklaamaan rahojen kanssa tai miettimään kuka maksaa polttarisankarin menot.
  2. Polttaripäivän aikataulutus, kuka vastaa? Helpottaa huomattavasti järjestelyitä, jos vähintään yksi henkilö on kartalla missä mennään ja monelta pitäisi olla menossa. Toki aina kivempi jos vastuut jakautuu, eikä vain yksi henkilö joudu olemaan  vastuussa kaiken sujumisesta.
  3. Tätä varten kannattaa käydä aikataulu melko tarkkaan läpi ennen polttaripäivää. Vaikka moni asia voisi tuntua siltä, että ”no katsotaan sitten polttaripäivänä miten se menee”, niin on se vaan helpompaa kun on joku runko sovittuna etukäteen.
  4. Koska polttaripäivän ohjelmaa ei kannata tehdä liian tiiviiksi (ettei sitten tarvitse kellon kanssa juosta paikasta toiseen), kannattaa niille hetkille kun ohjelmassa on taukoa, sopia etukäteen jotain ohjelmaa. Esimerkiksi visailuja tms nopeita pelejä, joita voi pelata ennen kuin siirrytään paikasta A paikkaan B. Tällöin odotusaika ei tunnu polttarisankarista siltä, että ”ahaa tässä odotetaan nyt jotain” vaan hetki tuntuu luontevalta.
  5. Kannattaa ajatella ”out of the box”. Missään ei ole sanottu millaiset polttareiden pitäisi olla, joten luovuutta kannattaa käyttää eikä liikaa miettiä millaiset polttareiden kuuluisi olla. Jos vaan apinoi edellisiä polttareita, voivat ne helposti alkaa muistuttamaan toisiaan.

Ps. Booom, oon ihan liekeissä – toka postaus tälle viikolle!

banner(2)

Mainokset

3 kommenttia artikkeliin ”Kuinka järjestää hyvät polttarit?

  1. Kannatan polttareita ihan kaveriporukan kesken. Itse en sinne haluaisil kummin kaimoja mukaan.
    Ja aina pitää olla edes vähän sitä itserakkauttakin mukana. Onhan ne ”morsiammen tai bileet” 💜

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s