”Mmutta, mitä Juho saa päättää?”

”Mmutta, mitä Juho saa päättää?”

Hääryhmien käyttäjäkuntaa tarkastellessa voi päätellä, että suurin osa häistä järjestyy morsianten suunnittelun tuloksena, samaan aikaan sulhasen ottaessa chillisti ja korkeintaan peläten budjetin puolesta. Toki löytyy myös pareja, joissa sulhanen on se organisoija ja nainen toimii ”joojoo”-vastaavana. Ja tietenkin tasa-arvoisessa yhteiskunnassa iso osa häistä järjestyy tasaveroisen suunnittelun ja organisoinnin tuloksena. Mutta ei meillä. Jos meidän häät ois ihan perushäät, eli kirkkoon, syömään ja kotiin -versiona niin tokihan nää ois suunniteltu tasapuolisesti yhdessä.

Mutta kun häät muistuttaa enemmän pientä draq-gaalaa ilotulituksineen, punaisine mattoineen, sormusseremonioineen, konfettikoneineen (kertokaa, jos tiedätte mistä sellaisen saa!) ja sellonsoittajineen, niin hääjärjestelyt vaatii myös vähän enemmän suunnittelun puolesta. Siksipä onkin helpointa, ettei tätä soppaa hämmennä useempi kokki, vaan pidän yksin langat käsissäni.

Konkreettinen hääpäätöksentekoprosessi näyttääkin meillä kutakuinkin tältä:

H: Ajattelin, että bussikuljetus vois sittenkin olla vieraille hyvä.

J: Aijaa, miks?

H: No se ois helpompi vieraille, koska —

J: Aijaa. No kuulostaa järkevältä.

H: Joo. Kyselen vähän tarjouksia.

J: Joo.

Ja sitten kilpailutan firmat ja valitsen niistä parhaan ja ilmoitan Juholle valinnan. Aika autoritääristä, mutta toimii meillä ja molemmat on tyytyväisiä: Juhon ei tarvitse vaivata asioilla päätään ja minä pääsen organisoimaan ja olemaan tehokas.

hääpäätökset-bridezilla-morsian

Hennastiina

Ei siis ole ihme, että yksi yleisimmistä häihin liittyvistä kysymyksistä, mikä itselleni esitetään, on hienovarainen ”mites siis, mitä Juho saa päättää?” -kysymys.

häät-sulhanen

Mutta ei-niin-yllättävä faktahan on, ettei Juhoa nää häät järjestelyineen kauheasti kiinnosta. Siis teemavärit, tuolihuput tai kutsukorttien graafinen ilme. Naimisiinmeno sen sijaan totta kai, mutta nämähän on kaksi eri asiaa. 🙂

Itse oon valinnut näistä häistä touhottavani, joten ei mielestäni Juholla ole mitään ”velvollisuutta” olla yhtä kiinnostunut näistä yksityiskohdista mistä itse olen. En siis ole alkanut naissukupuolelle tyypilliseen tapaan (anteeksi karkea yleistys) saamaan hermoromahduksia, että ”yyy miks sua ei kiinnosta nää asiat” ja pohtimaan, että onkohan se mies nyt oikeasti edes kiinnostunut naimisiinmenosta kun ei häätkään kiinnosta. Oikeastaan ajattelen olevani hyvä vaimo ja tekeväni Juholle palveluksen, kun hoidan hääpäätökset melko itsenäisesti. 🙂

Pelkäänkö tämän takia, että häistä tulee vain minun näköiset? No en. Ei näistä häistä nyt varsinaisesti minunkaan näköiset tule. Tehdään kaikki valinnat mahdollisimman vierasystävällisesti, koska tärkeintä on saada hyvät bileet aikaan – toki niin, että pidetään oma päämme ja ratkaisumme vaikka ne ei kaikkia vieraita miellyttäisikään.

Toisin sanoen nään itseni enemmänkin hyvänä wedding plannerina kuin prinsessapilvissä leijuvana hupakkona, joka järjestää ”omia unelmahäitään”. Tiedän, ettei Juho näitä päätöksiä ihan näin pohtivasti osais/jaksais tehdä, joten tämä on hyvä näin.

'Do you cater weddings?' Why the groom is never put in charge of anything.

Välikevennys (osais se järjestää häät halutessaan)

häät-sulhanen-morsian

Mutta toki on joitain pelkästään Juhoa koskevia asioita joilla ei varsinaisesti vieraiden viihtyvyyden/yleisen juhlatunnelman kanssa ole mitään tekemistä, ja ne Juho saa itse ihan vapaasti päättää itse. Näitä on ainakin

  • Juhon hiukset ja parta
  • puku
  • hääauto (jos sitä tarvitaan)
  • bestmanin asu
  • sikaribaarin sisältö (itselläni ei näistä hajuakaan)
  • häävalssi (Juholle on entisenä kilpatanssijana tärkeää, että häävalssi on todellakin valssi eikä mikään potpuritanssi, joten valssilla mennään)
  • (no vihkipaikka on oma ideani, mutta kirkot suljettiin pois Juhon halusta)

Itseäni ei vois vähempää kiinnostaa esimerkiksi se, miten Juho päätyy hiuksensa laittamaan tai mikä parran pituus hääpäivänä on. (Esimerkkinä Juho otti pari viikkoa sitten päähänsä rastat, eikä se minulta asiaan kysellyt mielipidettä eikä itselleni asialla ole mitään väliä). Pukunsa Juho saa ihan itse valita, tiedän ettei se missään perus Dressmannissa alttarille astele vaikken asiaa ohjaisikaan. Ja esimerkiksi teemavärejä Juhon ei tarvitse asuunsa lisätä (mielestäni teemavärien ei pidä näkyä hääparin pukeutumisessa muutenkaan tai siitä tulee vähän sellaiset koulutanssiaisvibat), mutta jos se nyt välttämättä haluaa laittaa viininpunaisen paidan niin laittakoon.

Ja suurin osa päätöksistä (siis suuret linjat) meillä on aika yhtenäiset: ravintolahäät, lapsettomat häät, ei ilmaisen viinan bileet, jne.

Sen sijaan se, minkä verran häissä näkyy yleisesti meidän persoonaa on ihan oma aiheensa. Vaikka bändiä valitessa mietin ensimmäisenä tunnelmaa ja hyviä bileitä (enkä meidän lempimusiikkia) niin uskon että häistä tulee kuitenkin varsin paljon meidän näköiset. Ja onhan meidän häät jo aika kaukana ihan perus seuraintaloboolikirkuvatlapset-häistä (tai perus ja perus, oikeastihan tuollaisia häitä on vaan Satuhäissä), että en todellakaan pelkää että meidän häät jäis millään tapaa persoonattomiksi.

Sellasta! Jospa tää huojens pelkotiloja Juhon roolista – tai sitten ei 🙂

bridezilla-morsian

Oliko uskottavaa, oliko?

hääblogi 2016, hääblogi 2017

Justiina, bridezilla

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s