Häälahjonnan lähtökohdat

Häälahjonnan lähtökohdat

Häälahjonnan sietämätön keveys

Ennen kuin rupean tarkemmin kirjoittamaan häälahjoista ja lahjalistoista niin arvelin kuitata yhden häälahjakeskusteluita koskevan argumentin. Usein häälahjakeskusteluihin liitetään ajatus siitä, että hääpari järjestää juhlat vaan lahjoja varten ja hääparin – tai juhlakalun muutenkaan – ei ole edes sopivaa olettaa saavansa lahjoja (ja tämän takia ei saisi käyttää lahjalistaa, koska sehän tavallaan osoittaa, että oletus lahjasta on ja lahja on tuotava). Ja tämän takia myös lahjoista keskustelu olisi jotenkin turhamaista.

häät, häälahjat, hääblogi 2016

No ensinnäkin. Häiden järjestäminen vaan lahjojen takia -argumentin esittäjät eivät varmasti oo koskaan suunnitteleet tai järjestäneet häitä. Toki jonkinlaiset kekkerit saa kasaan vaikka nollabudjetilla, mutta omalta kohdaltamme voin sanoa, että meidän on täysin turha odottaa saavamme lähellekään lahjoina sitä summaa takaisin, mikä meillä häihin menee. Eikä me niin tietenkään odotetakaan, jos odotettais niin meidän kannattais siinä tapauksessa lahjoittaa nää rahat itsellemme. Kyllä me tästä tappiolle joudutaan ja se on selvä 😀

Ja etteikö lahjoja saisi myöntää odottavansa? Todellakin odotan!

Itse ihmettelen enemmän sellaista ”ei haluta turhaa rojua nurkkiin pyörimään” -asennetta. Eli jos häälahjoja miettiessä ensimmäinen asia on ”hyi ei mitään turhia lahjoja!” Mielestäni on kiva saada lahjoja, oli ne millaisia vaan ja innoissani odotan kaikkia häälahjoja. Mielestäni ois jopa loukkaavaa vieraita kohtaan, jos en odottaisi? Vähän, että odottaisi jo valmiiksi vieraiden ostavan niin typeriä ja turhia lahjoja, ettei ole mitä odottaa.

Mielestäni Suomessa lahjakulttuuri on muutenkin vähän kieroutunut, lahjoja ei myönnetä odotettavan vaan niihin pitää suhtautua  kummallisen neutraalisti ja viileästi. Ennemmin vaikka kieltäydytään niistä kuin iloitaan niistä.

Tuo mitä tuot, kunhan tuot

häälahjatoive, häälahja, tilinumero, häät

Juu, tänne vaan!

Tiedän, ettei tätä ehkä saisi sanoa ääneen, mutta sanonpa silti – jotta varmasti ammun itseäni jalkaan tällä postauksella. Vaikka jotkut esittävät väitteen, että lahjan tuominen on aina vapaaehtoista, en ole itse samaa mieltä. Mielestäni lahjan tuominen kuuluu mihin tahansa juhliin ja siten hyviin tapoihin ja sosiaaliseen normiin. Myönnän ihan avoimesti, että mikäli joku vieraista jättäisi lahjan tuomatta ihmettelisin asiaa ja jopa loukkaantuisin. Ajattelisin, että tuomatta lahjaa vieras haluaa ilmaista jotain – tai on muuten vain moukka.

Hyvä osoitus siitä, että lahjan tuominen kuuluu normiin, on erään morsiamen kertomus siitä, kuinka vieraat reagoivat kun he ilmoittivat kutsussa, ettei mitään lahjoja tarvitse tuoda. Vieraat suorastaan närkästyivät, että no kyllähän meidän pitää lahja tuoda! Hääpari laittoi vieraille hyväntekeväisyysjärjestön tilinumeron, jonne vieraat saivat laittaa halutessaan lahjan rahana, ja asia oli ratkaistu.

Se, että mitä vieras tuo, on mielestäni vieraan oma asia. Eli vieraan pitäisi saada valita mitä hän tuo: rahaa vai tavaran. (Lahja on tietenkin myös se, että esimerkiksi leipoo häihin tai neuloo vaikka villasukat.) Tämä onkin mielestäni kaiken lähtökohta häälahjonnassa.

Tietenkään en minäkään haluaisi turhia tai rumia lahjoja, mutta mielestäni niiden pois rajaaminen ei ole kohteliasta tai suotavaa. Ei juhlakalun kuulu päättää mitä lahjoja tuodaan, toki toiveen voi esittää – mutta päätöksen pitäisi olla lahjanantajan asia. Moni on kertonut saaneensa/antaneensa lahjaksi esimerkiksi jonkin käsintehdyn lahjan, johon on nähty paljon aikaa ja vaivaa, ja lopputulos on upea. Olisi ikävää, jos tällaiset lahjat jäisi saamatta sen takia, että kutsussa on ilmoittanut ”kuppeja ja kippoja” olevan liikaa.

Meitä saa siis lahjoa omavalintaisella lahjalla, mutta koska häälahjonta ja lahjojen keksiminen ei oo aina ihan helppoa, niin laitetaan vieraita helpottaaksemme lahjalista nettisivuille (toki listan ulkopuolelta saa myös tuoda!) Mutta lahjalistan sisällöstä lisää myöhemmässä postauksessa! 🙂

Ehkä kaikki odottaa oikeasti lahjoja, mutta sen ääneen sanominen on vasta sitä moukkamaisuutta? 😉

hääblogi 2016, hääblogi 2017

Lähteet: kuva, gif 1, gif 2

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Häälahjonnan lähtökohdat

 1. Minustakin lahjojen saaminen on ihan parasta. Tai ei oikeastaan minkä tahansa lahjojen, olen todella kranttu. Haluan lahjoja joiden eteen on vähän nähty vaivaa tai käytetty aikaa. Ajattelen että jos joku on oikeasti tuhrannut vaikka avainmenperään tunnin ihan meitä varten se on jo todella arvokasta. Tosin saamani lohikäärmepuu ruusujen sijaan otti kyllä päähän.

  Mutta ilman lahjaa tuleminen tarkoittaa, ettei edes yrittänyt.

  Tykkää

  1. <Niinpä, onneksi kohta on joulu niin voi alkaa suunnittelemaan jo muille lahjoja! 🙂 Tai tässä vaiheessa se on ajatuksena kiva, mutta viikkoa ennen joulua suurimman osan lahjojen puuttuessa ei niinkään. Saitko lohikäärmepuun mieheltäsi ruusujen sijaan? Tuo olisi itseäkin saattanut ottaa päähän, varsinkin kun en mikään viherpeukalo ole.

   Tykkää

 2. Jep, en mä kyllä menisi häihin ilman lahjaa. Ja sukuni tuntien, ei heistäkään kukaan tulisi meidän häihimme ilman lahjaa. Tosin kaikki sukulaiseni tietävät myös, että olen kauhea astiahamstraaja ja ostan tuoleja huvin vuoksi, joten vähän jännittää, että mitä sieltä tulee. Voi olla, että laitamme lahjatoiveeksi häämatkatilin, tai vaikkapa lahjakortti-ideoita. 🙂

  Lahjan keksiminen on sitä paitsi ihanaa! Itse odotan aina innolla, että minkälaisen kortin ja lahjan pääsee suunnittelemaan ja tekemään. Tein ystävilleni hääteemaan sopivan puisen rasian, johon kaiversin polttamalla heidän häälogonsa, nimet ja päivämäärän. Sisälle laitoin hääpuheet, hääleikit ja muut heidän häissään nähdyt jutut. Persoonalliset, itse tehdyt lahjat ovat sellaisia, että niitä olisi kiva saada.

  Summarum, lahjojen saaminen ja antaminen on ihanaa, toivon, että näemme sitä myös meidän häissämme 🙂

  Tykkää

  1. Oi ootpa nähnyt vaivaa tuon ystäväsi häälahjan suhteen, ihana idea ja varmasti oli arvostettu lahja 🙂

   Minäkin oon astiahamstraaja ja myös niitä varmasti tulee lahjalistaan. Meiltä puuttuisi ruokapöydän ympäriltä myös yksi Artekin 69, joten ehkä pitää vinkata siitäkin jos se vaikka kävelisi jollain vieraalla vastaan.

   Ihanaa että tulee joulu, niin pääsee hössöttämään muiden lahjoista (ja vähän omistakin) – nyt kun omiin häihin vielä hetki on aikaa 😀

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s