Vinkit juomien hakuun Tallinnasta

Vinkit juomien hakuun Tallinnasta

Otsikon inspiraationa toimi mikäs muukaan kuin loistava Siskonpeti-sketsi. Nimittäin vaikka itse käytän alkoholia hyvin maltillisesti ja Juho ei ollenkaan, tuli itsellenikin viinapäivä viinapäivä! –fiilis siellä SuperAlkossa tarjonnan ja hintojen takia. Ja Juho absolutistina oli sit just niinku nuo lapset…

Käytiin pari kuukautta sitten Pärnussa extempore-reissulla ja menomatkalla rupesin miettimään että totta tosiaan! Mehän tosiaan ollaan Viroon menossa, eli pitäiskö tätä asiaa nyt jotenkin hyödyntää häitä ajatellen. Ei siis hirveästi ehditty valmistautumaan juomien hakuun (esimerkiksi miettimään mitä ostetaan), mutta koska siellä suunnalla oltiin kannatti tilaisuus käyttää hyväkseen. Joensuusta on Helsinkiin matkaa n. 450km, joten kovin usein siellä suunnalla ei tule oltua – Tallinnasta puhumattakaan.

Juomia meidän tarvitsee ostaa aika maltillisesti, sillä suurin osa juomista tulee ravintolan kautta ja vain taidemuseon cocktail hourin juomat tulevan itse ostettuina. Lisäksi ostimme jonkin verran juomia myös illan jatkoja varten. Isoa riskiä juomien valinnan kanssa ei siis onneksi tarvinnut ottaa.

Ja tosiaan, tää reissu tapahtui siinä vaiheessa kun häiden oli tarkoitus olla ensi helmikuussa. Mutta aavistus häiden siirrosta tuolloin jo oli, joten ostettiin juomia melko maltillisesti ja sillä ajatuksella, että ne saadaan juo(tet)tua vaikka häitä ei nyt olisikaan.

Ostimme:

 • laatikollisen (12 kpl) Sovitskoe-kuohuviiniä – alkumaljoihin
 • muutaman valkkarin ja punaviinin – jatkoille
 • 3 lavaa olutta – jatkoille
 • 3 lavaa siideriä/lonkeroa – jatkoille
 • väkeviä boolia varten – jatkoille

  Yhteensä rahaa juomiin meni noin 170 euroa

Lisäksi reissuun (Pärnun reissua lukuunottamatta) meni:

 • risteily edes-takaisin hytillisenä auton kanssa ja satamassa yöpymisen kanssa noin 100 euroa / suunta
 • Joensuu-Helsinki-Joensuu bensat noin 100 euroa
 • ruokailut

Googlailun avulla löysin, että paras hinta-laatusuhde kuohuviineissä on Sovitskoella ja sitä siis ostimme  (hinta noin 3e/plo). Tosin ostimme ilmeisesti väärää (etiketti lähes sama, mutta teksti erosi parin kirjaimen osalta), mutta onnekkaasti tämä väärä osoittautui ehkä jopa paremmaksi valinnaksi.

tallinna-kuohuviini-häät-hääjuomat

Emme itse laskeneet kuinka paljon juomat olisivat tulleet maksamaan Suomessa, mutta arviolta juomat tulivat noin puolta halvemmaksi. Jos muuta asiaa ei Viroon olisi ollut, olisi hintaero ollut aika fifty-fity (matkat ja majoitukset mukaan lukien), emmekä välttämättä olisi Viroon asti lähteneet juomia hakemaan. Jos häidemme kaikki juomat tulisivat Virosta (eikä ravintolan kautta), niin silloin hakureissu olisi ehdottomasti kannattava vaikka muuta asiaa Viroon ei olisi.

Vaikka lähtökohtaisesti kannatan häähankinnoissa Suomen tarjontaa, niin Suomen nurinkurisen alkoholipolitiikan takia en koe sitä tarpeelliseksi alkoholin kohdalla.

Käytännön vinkit

Ensi kesän morsiamille aika alkaa olla otollisin Tallinnan reissua ajatellen, sillä päiväykset juomissa on noin 4-9 kuukauden päähän. Lisäksi, ensi vuonna Virossa alkoholin verotus  nousee n. 15% ja hinnat n. 5%, joten juomien hakuun kannattaa suunnata tämän vuoden puolella.

 

”Valmisteverotuslain mukaan matkustaja saa tuoda toisesta EU-maasta verovapaasti alkoholia omaan käyttöönsä ja itse kuljettaen. Omaksi käytöksi katsotaan myös alkoholin tuonti perheenjäsenille, sukujuhliin tai lahjaksi. Itse kuljettaminen tarkoittaa alkoholin maahantuontia jalkaisin tai ajoneuvossa, jossa itse on kuljettajana tai matkustajana.” lähde

Lähtökohtana siis tämä, eli tärkeää on että juomat tulevat omaan käyttöön. Oma käyttö saatetaan tarkastaa tullissa. Todisteeksi omasta käytöstä käy esimerkiksi kutsukortit tai kirkon varauksen todistava sähköposti. Meillä ei mitään lipuketta asiasta ollut, eikä jaksettu siitä stressata. Ja Tullin sivuilla kerrotaankin, ettei mitään kirjallista dokumenttia tarvitse ottaa:

Millaiset todisteet Tulli vaatii oman käytön toteennäyttämiseksi matkustajan tullessa laivalta maihin?
”Käytännössä matkustajan saapuessa laivalta maihin alkoholituomistensa kanssa matkustajan ei tarvitse tehdä mitään, jos tullivirkailija ei erikseen kysy.

Jos tullivirkailija sitä vastoin kysyy, mihin tarkoitukseen ohjetasojen ylittävä määrä alkoholia aiotaan käyttää, riittää maahantulovaiheessa vapaamuotoinen suullinen selitys tai kertomus. Tullivirkailija saattaa esittää tarkentavia kysymyksiä matkustajan esittämän selityksen tai kertomuksen pohjalta. Tuomisten määrä ja laatu saatetaan  tarkistaa ja pyytää matkustajan henkilö- sekä yhteystiedot. Mitään kirjallista materiaalia ei tarvitse esittää tai laatia, mutta sellaisen esittämiselle ei toki ole mitään estettä. Useimmissa tapauksissa tullivirkailijan kanssa käyty keskustelu ja tuomisten määrän toteaminen riittää asian selvittämiseksi.

Joissakin tapauksissa matkustajalle saatetaan jälkeenpäin esittää lisäselvityspyyntö, johon tulee vastata kirjallisesti lisäselvityspyynnön ohjeita noudattaen.”

Omakohtaisia vinkkejä:

 • Ajankohta risteilylle
  Jos pystyt valitsemaan ajankohdan vapaasti, niin kannattaa valita arkipäivä ja ei se kiireisin ajankohta. Me oltiin maanantaina tunti ennen sulkemisaikaa SuperAlkossa ja hyvin vapaasti saatiin kerätä ostokset lähes tyhjässä liikkeessä. Eli sitä lauantain keskipäivän risteilyä ei kannata varata mikäli mahdollista.
 • Risteily vai reittimatka?
  Jos yhdistät reissuun hääpukujen sovittelun, kannattaa ottaa yhdensuuntainen reittimatka ja olla yö Tallinnassa, joko hotellissa tai laivassa.
 • Omalla autolla vai ei?
  Kannattaako mennä omalla autolla hakemaan sieltä SuperAlkosta vai tilata juomat suoraan autolle (esim Tallink preorder)? Itse koin ehdottomasti kätevimmäksi mennä omalla autolla SuperAlkoon, joten sitä suosittelen. Vinkki! Varaa mukaan vanhoja lakanoita ja pyyhkeitä, jolloin juomien pakkaus on tosi kätevää. Hyödyllistä nimenomaan kuohuviinilaatikoiden kohdalla.
 • Katso päiväykset
  Jos juomat on tilattu valmiiksi satamaan, on tällaisissa tapauksissa usein juomien päiväykset hyvin lähelle (jopa parin kuukauden päähän.) Joten varminta on käydä keräämässä itse juomat suoraan liikkeestä. Yleisesti ottaen päiväykset on noin 4-9 kuukauden päähän ostohetkestä.
 • Päätä etukäteen mitä tuot ja paljon
  Laske paljon vierasmäärällesi pitää varata juomia. Kätevät annoslaskurit löytyvät netistä (esim täältä). Etsi kuvat pullojen etiketeistä ja tallenna puhelimeen helpottaaksesi etsintää (varsinkin venäläisten etikettien kohdalla voi mennä metsään).
 • Kannattaako tuoda SuperAlkosta vai muualta?
  Ajeltiin Pärnustä Tallinnaan, joten matkalla olisi voinut olla halvempia viinakauppoja kuin Tallinnan satamassa oleva SuperAlko, joka lienee se suomalaisten suosituin valinta – ja siksi ehkä kalliimpi kuin paikallisten suosimat kaupat. Mutta ei jaksettu muutamien kymppien takia etsiä toista liikettä, jossa todennäköisesti olisi ollut huonompi valikoima. Nettigooglailu antoi lisäksi ymmärtää, että vaikka hinnat on vähän korkeammat on tarjonta SuperAlkossa muita laajempi.
 • Katso menomatkalla laivan taxfreehinnat
  Osa meidänkin ostamista tuotteista oli melko yllättäen halvempia laivassa kuin SuperAlkossa, joten päädyttiin ostamaan osa siidereistä sieltä.

Linkkejä:

 • Juomien hinnat löytyy täältä: SuperAlko
 • Juomalaskuri, sitä varten kuinka paljon alkoholia häihin tarvitaan per hlö juomalaskuri.net

Tässäpä kai tärkeimmät! 🙂

banner(2)

Dita gif, Marilyn gif

 

 

Mainokset

2 kommenttia artikkeliin ”Vinkit juomien hakuun Tallinnasta

 1. Meillä haettiin myös hääjuomat Tallinnasta ja vaikka käytiin kaksi reissua autolla ja oltiin hotellissa yötä – päästiin nekin kulut huomioimalla noin puoleen hintaa eli tonnin verran säästöä Suomesta ostamiseen verrattuna, En tunne mitään intoa Viron viinarallia kohtaan ja mielelläni olisin ihminen, joka maksaa myös alkoholiveronsa Suomeen, mutta fakta vain on se, että niin kauan kuin ei kylvetä rahassa niin ennemmin säästän nelinumeroisen summan kuitenkin… :/

  Tykkää

  1. No tosiaankin, tuleehan tuossa hintaeroa! Plus kiva kaupunkiloma kaupan päälle 🙂 Mistä päin Suomea ajelitte Tallinnaan?

   Itsekin kannatan mielelläni Suomen taloutta aina kun se on järkevää, mutta tässä tapauksessa Suomi on kyllä ampunut itseään jalkaan tällä alkoholiverotuksella. :/ Verrattuna esim Viroon, jossa verotuksen korotus tehdään tietoisesti maltillisesti, jottei kuluttajat käy ostamassa Latviasta juomiaan.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s