Hot or not: polttarit (osa 1)

Hot or not: polttarit (osa 1)

Meinasin aluksi kirjoittaa postauksen ihan vain ”polttaripohdiskelua” -otsikon alle, mutta koska jouduin hakemaan tuota polttarit-sanan historiaa (koska sana kuulosti niin pöljältä), niin otetaanpa hieman polttareiden taustaa ennen varsinaista tekstiä. Ja onhan polttarit kuitenkin yksi hääperinteistä, joten meneehän se hot or not -juttusarjan alle.

zum_polterabend

Polttariperinteen taustoja:

Naisten juhlat hääpäivän aattona ovat ikivanha suomalainen traditio, sillä morsiamella oli ennen vanhaan saunailta päivä ennen häitä. Morsiamen ystävät järjestivät saunaillan, johon kuului loitsuja ja taikoja takaamaan  naimaonnea. Sen sijaan polttarit ovat saksalaisten vanha tapa juhlia häitä. Sana polttarit tulee saksan kielen sanasta polterabend. ”Polter” tarkoittaa meteliä ja ”abend” tarkoittaa iltaa. Saksassa ihmiset metelöivät hääpäivän aattoiltana, koska sillä tavalla pahat henget lähtivät ja hääpari sai onnellisen avioliiton.

Nykymuotoisten polttareiden juuret ulottuvat 1800-luvun lopulle, jolloin yläluokan sulhaset ystäviensä kanssa ryhtyivät Ruotsin mallia seuraten viettämään syömis- ja juomisjuhlia ravintoloiden kabineteissa. Morsiamien polttareita on Suomessa juhlittu 1900-luvun taitteesta lähtien. Morsiamen polttareita juhlittiin tavallisesti yksityisissä tiloissa yleisöltä piilossa. Alkoholin juonti oli hillittyä. Tapana oli, että morsiamen ystävät pukeutuivat eri ammatteja edustaviksi kosijamiehiksi, joita morsiamella olisi saattanut olla. Morsian itse puettiin puhtaan valkoiseen asuun.

Julkisille paikoille polttarit ilmestyivät 1930-luvulla, kun juhlapaikalle siirryttiin näyttävänä kulkueena. Morsiamen polttareissa seurue pukeutui naamiaisasuihin morsianta lukuun ottamatta. Pukeutumistapa muuttui sotien jälkeen: naamiaisasuihin puettiinkin sulhanen ja morsian. 1950-luvulta lähtien polttarit ovat muuttuneet ohjelmallisiksi. Morsiamelle ja sulhaselle on annettu erilaisia tehtäviä ja heidän on pitänyt esiintyä yleisölle.

Viimeisin suuri muutos polttariperinteisiin tuli 1990-luvulla, kun polttareissa alettiin testaamaan sulhasen ja morsiamen uskallusta. Benji-hypyt ja värikuulasodat tulivat suosituiksi. Nykyajan piirre polttareissa on myös avioon aikovan julkinen nolaaminen. Nolaamisen tarkoitus on testata naimisiin menijän urhoollisuutta ja sietokykyä. Häneltä halutaan ikään kuin riisua vanha minä pois uuden edessä.

Suomalaisten lisäksi ainakin ruotsalaiset, norjalaiset, tanskalaiset, skotlantilaiset ja englantilaiset viettävät samankaltaisia polttareita. Suomessa on viime vuosina jälleen siirrytty perinteisempiin polttaritapoihin.

täältä ja täältä

Pohdintaa polttareista

Suurimmalle osalle hääpareista polttarit varmasti ovat hot. Hääryhmissä kuitenkin morsianten kirjo on todella laaja, joten siellä on totta kai tullut törmättyä myös ajatukseen, ettei ”ystävien todellakaan tarvitse järjestää itselleni mitään polttareita, eikä kenenkään sellaisesta ainakaan pidä mitään joutua maksamaan”. No joo, itse en ole ihan samaa mieltä ja polttarit hääperinteenä on hot ja mielestäni kuuluvat oleellisesti naimisiinmenoon. Jos ei polttareita halua, on tietysti ok olla sellaiset järjestämättä, mutta lähtökohtaisesti ajattelen, että kaasojen/bestmanien ehkä tärkein tehtävä on juuri polttareiden järjestäminen. Usein polttarit ovatkin todella odotettu tapahtuma. Sen takia on ikävä lukea hääryhmistä esimerkiksi sellaisesta, ettei polttareita aiota järjestää (usein sen takia, että niiden valmistelu on aloitettu niin myöhään, ettei kaikille sopivaa aikaa saada järjestettyä), morsianten pettymys näissä tapauksissa on usein valtaisa. Tärkeintä onkin varmasti se, että ne polttarit ylipäätään järjestetään, mutta koska polttareihin saatetaan liittää kovia odotuksia, ei sekään yksinään riitä. Luonnollisesti polttareiden sisältö on tärkeässä asemassa ja yksi yhteinen tekijä tuntuu olevan toivomus ”ei mitään nolausjuttuja”.

Pettymystä jo ennen polttareita tuntuu aiheuttavan myös moni asia. Lähinnä usein se, että morsian saa tietää polttareiden ajankohdan ennakkoon, tai se että polttareiden sisältöä paljastetaan. Reaktioita tuntuu olevan aika laidasta laitaan, mutta taannoin eräs morsian huomasi vahingossa polttareidensa päivämäärän ja reaktiona perui nämä polttarinsa, koska kaikki on kuulemma pilalla jos ajankohdan tietää. No joo…

dont-be-bridezilla

Alustavaa ajatelmaa omista polttareista

Ajattelin joskus kaukana menneisyydessä, aikana ennen häähössötystä, etteivät polttarit nyt niiiin tärkeät ole. Onhan ne vähän sellaiset nolaus- ja alkoholijuhlat, enkä sellaista junttimeininkiä todellakaan halua.  Ajatus on siitä hieman muuttunut ja olen alkanut arvostamaan polttareita enemmän. En ole alkanut pitämään polttareita tärkeänä niinkään sen takia, että minä-prinsessa haluan tietynlaiset polttarit, vaan siksi, että polttarit ovat kuitenkin yksi harvoista tapahtumista, joihin saa kaikki läheisimmät ystävät mukaan yhtä aikaa eikä omien polttareiden jälkeen vastaavaa tilaisuutta välttämättä koskaan enää tule. Olen ollut itse mukana järjestämässä kaksia polttareita, joten myöskin sen tietäminen kuinka iso homma niiden järjestämisessä on, saa arvostamaan polttareita entisestään. On ollut myös upeaa huomata, kuinka paljon monet kaasot ja ystävät panostavat polttareiden ennakkovalmisteluihin. Esimerkiksi yksi morsian sai ennen polttareita kirjeitä postilaatikkoonsa, joihin ystävät yksi kerrallaan olivat kertoneet muistoja ja ajatelmia tästä morsiamesta. Mielestäni ihana ajatus ja morsiankin oli tästä kovin liikuttunut ❤

Mutta tarkempia ajatuksiani siitä, millaiset polttarit itse haluan, kerron myöhemmässä postauksessa. Oksennan nyt tämän ekan polttaripostaus-osion ulos nyt ensiksi, ettei tästä tule taas aivan mielettömän pitkää postausta.

banner(5)

Ps. Pahoittelen siis Eve-kaaso, tiedän että odotit tarkempaa sisältöä 🙂

 

 

4 kommenttia artikkeliin ”Hot or not: polttarit (osa 1)

 1. Joo mä oon kans ihmetelly niitä ”EI KAVEREIDEN MITÄÄN POLTTAREITA TARVI JÄRJESTÄÄ!!! JUHLIKOON MORSIAN YKSIN JOS KERRAN NIIN TÄRKEÄÄ ON!!!!111” -purkauksia 😀 Musta ois ainakin tosi siistiä ja hauskaa myös järjestää polttarit jollekin ystävälle, sen lisäksi että juhlia tietty niitä omia. Ja ne nyt vaan maksaa jotain, ja jos nyt ei ole kyse jostain oikeatsi törkykalliista (tyyliin 400e per hlö) polttareista, niin minusta ne ovat myös hyvä sijoitus: saa vietää laatuaikaa tyttöporukalla 🙂

  Olen tosin kuullut paljon sellaisista polttareista, missä morsian lopulta itkee v*tutuksesta. Näissä tilanteissa kaaso(t) on järjestäneet polttarit ”itselleen”, eli ajatellut vain sitä mitä itse haluaisi, ja sivuuttanut morsiamen (jääneen lausutut) toiveet. Yksiin kekkereihin ei kutsuttu kuin kaasojen ja morsiamen yhteiset kaverit ja morsiamen omille ystäville tarjottiin vain mahdollisuutta osallistua päiväohjelmaan (ja tietty kustannuksiin). Yksi morsian taas toivoi vain rentoa mökkiviikonloppua kaveriporukalla ja pienellä budjetilla, hän taas sai kalliit bling-bling -polttarit jotka olivat täynnä aikatauluja ja (huonosti suunniteltua) ohjelmaa. Lopputuloksena molemmissa oli, että morsian itki / raivosi ja muut kaverit kuin ohjelman suunnitelleet kaasot olivat vihaisia. :/ Vaikka näissäkään ei kaasoilla varmasti ole ollut sinänsä mitään pahoja ajatuksia tyyliin ”hahahaa, järjestetäänpä tolle ihan p*skat polttarit”, niin sellainen morsiamen kuuntelemattomuus ja toiveiden sivuuttaminen on johtanut katastrofin tielle.

  Tykkää

  1. Jep!! Morsianten kirjo on tosiaan laaja 😀 Eihän siinä mitään, mutta hassua miten kärkkäästi tulevat arvostelemaan sitä jos muut polttarit haluavat. Polttarit on kuitenkin melko ”itsestäänselvyys” eikä mikään bridezillamorsiamen älytön vaatimus.

   Mutta voi ei mitä polttareita! On tosiaan kaasojakin moneen junaan. En kyllä tiedä miten itse osaisin suhtautua, jos kuulisin ettei esimerkiksi kaikkia kavereitani ole kutsuttu kuin viulujen maksajiksi. Onneksi omiin kaasoihin on kova luotto. Tosin itse olen ollut polttareissa, joissa morsiamen hyvä ystävä ihan rehellisesti unohdettiin kutsua (vaikka morsian oli antanut listan osallistujista). Se oli kyllä noloa ja harmillista kaikkien kannalta :/

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s