Mikä tekee hyvät häät?

Mikä tekee hyvät häät?

Tällainen simppeli ja kevyt aihe tiistai-illan kunniaksi. Taii sitten ei; tämä on ehkä se vaikein ja haasteellisin asia häiden järjestämisessä, mutta myös tärkein. Jos morsiamilta kysyttäisiin mikä heidän tulevissa häissään on tärkeintä, moni varmasti vastaisi että ”hyvä tunnelma, vieraat viihtyvät ja kaikilla on kivaa”. Ainakin itse koen häät onnistuneeksi vain jos vieraat ovat viihtyneet (itse varmasti olen sellaisessa rakkauden kuplassa, että hyvä jos mitään ympäriltä huomaankaan 😀 ).

Mikä sitten tekee hyvän häätunnelman?

Mielestäni tunnelman pohtiminen jää hääjärjestelyissä melko vähälle. En ole esimerkiksi törmännyt yhteenkään aihetta käsittelevään keskusteluun hääryhmissä. Syy toisaalta on melko itsestäänselvä: tunnelma on aika abstrakti käsite, joten sen hahmottaminen on vaikeaa. Toisaalta se yksinkertaisesti saattaa unohtua tai sen ajatellaan tulevan itsestään. Toki hyvä tunnelma voi myös tulla itsestään, mutta kehoittaisin silti pohtimaan aihetta etukäteen omien häiden kohdalla.

Hääjärjestelyissä korostuu usein morsiamen harha. Tarkoittaen tällä itseni keksimällä käsitteellä sitä, että morsian miettii järjestelyitä lähinnä omasta näkökulmastaan käsin, eli siitä mikä morsiamelle on tärkeintä: puku, meikki, korut, kengät jne. Luonnollisesti nämä ovat tärkeitä tekijöitä häissä, mutta tunnelman kannalta melko epäolennaisia asioita. Hääjärjestelyihin käytetään aikaa satojakin tunteja, mutta aina se ei näy lopputuloksessa (kuten Satuhäistä voimme kauhistella). Pinterestiä selaillaan yömyöhään ja näprätään pompomeja, mutta vasta viimesillä viikoilla aletaan miettiä häiden yksityiskohtia ja järjestelyitä: kuka vastaa mistäkin ja mitä leikkejä/ohjelmaa häissä on. Eli se tärkein jää usein aika vähäiselle huomiolle.

Vertauksena: vaikka festareilla olisi parhaat esiintyjät ja loistava sää (yleensä festareiden toivotuimmat asiat), festarivieraita silti rehellisesti vituttaisi jos sieltä puuttuisi bajamajat, vesipisteet ja porteilla jonot olisivat tuhottoman pitkät. Eli vaikka sinänsä tärkeimmät asiat olisivat kunnossa, voi tunnelman latistajaksi koitua aika simppelit asiat.

Jos vieraat ovat odottaneet morsiusparia saapuvaksi keskellä ei mitään juhlapaikan ulkopuolella (juhlapaikan avaimet unohtui bestmanille, joka toimii autonkuljettajana morsiusparille, jotka ovat hääkuvauksessa) toista tuntia ilman vettä helteessä, niin morsiusparin saapuessa tunnelman nostattaminen voi olla melko haasteellista. Tokihan esimerkkinä tämä on sitä kauhukamaa Satuhäistä, mutta vastaavia esimerkkejä löytyy jokaisista häistä varmasti jossain määrin. Murphyn lain mukaan jos jokin menee pieleen, se menee pieleen. Kliseinen sanonta, mutta ehdottoman totta. (Tarkemminhan tämä menee niin, että jos asialla on mahdollisuus mennä pieleen niin tarpeeksi monien suoritusten kohdalla se jossain vaiheessa menee pieleen. Täytyy siis eliminoida mahdollisuudet epäonnistua hyvän suunnittelun avulla.) Tietenkään kaikkeen ei voi varautua, mutta aika moneen asiaan kyllä.

Vaikka tunnelman voi helposti mokata, on se silti helposti saavutettavissa jokaisissa häissä. Onnistuneet häät eivät siis mielestäni vaadi isoa budjettia. Eli tunnelman kannalta on aivan se ja sama onko morsiamen mekko 500 euroa vai 2 000 euroa, ja kulkeeko vieraat bussilla vai limusiinilla juhlapaikalle. Tokihan hienot puitteet lisäävät ”wau mitkä häät” -henkäyksiä, mutta eivät ne takaa että vieraat viihtyvät vapautuneesti ja tunnelma on katossa. Mielestäni puitteiden luoma ihastelu on eri asia kuin aidosti vapautunut ja hyvä tunnelma. Usein ”mitkä ovat parhaat häät, joissa olet ollut” -keskusteluissa nouseekin ykköseksi pienen budjetin intiimit häät ilman suuria järjestelyitä, esimerkiksi myöhäiskesän pihajuhlat pienellä porukalla.

Create-Atmosphere-in-Themed-Wedding-Reception5

No mitkä konkreettiset asiat vaikuttavat häätunnelmaan?

Mielestäni kolmen kärki olisi seuraava

 1. Järjestelyt
 2. Vieraslista
 3. Ohjelma

Järjestelyissä yksinkertaisinta on asettua häiden järjestästäjästä vieraan asemaan ja käydä läpi omat häät toisesta näkökulmasta. Esimerkiksi mikäli olisit raskaana ja hääpari on päättänyt, ettei ”meidän häissä nyt mitään limuja aikuisille tarjota” niin olisitko itse tyytyväinen jos muiden kitatessa alkoholia ja drinkkejä joisit itse hanavettä? Eli vaikka hääparina ajattelisit, ettei yksityiskohdilla niin väliä ”ja kyllä ne vieraat itse sitten sanovat jos joku mättää” (eivät varmasti sano) niin näillä voi olla yllättävän iso vaikutus kokonaistunnelmaan. Tai mikäli ohjelmanumeroiden välillä on odottelua niin pitäisikö siihen keksiä ratkaisu ennemmin kuin etsiä ne täydellisen väriset lautasliinat.

bored-extended-family

Vieraslista luonnollisena osana vaikuttaa kokonaistunnelmaan, sillä vieraathan sen tunnelman tekevät. Jos vieraslistalla on paljon olipakkokutsua -tyyppejä, niin tunnelma ei varmasti ole niin vapautunut ja rento, kuin se olisi vain tärkeimpien henkilöiden ollessa paikalla. Itse pyrimme kutsumaan henkilöt, jotka oikeasti haluamme ja joiden kanssa olemme tekemisissä. Vaikka se sitten rajaisi pois sukulaisia tai tuttuja, eli niitä pakkotyyppejä.

Ohjelmasta. Sen ei tarvitse olla erikoista tai kallista, kunhan on hääparin näköistä ja ei ennalta-arvattavaa. Tai itse en jotenkin näe, että vuosikymmenen parhaat juhlat olisivat ne, jotka ovat sisällöltään samat kuin kaikki muutkin ja yhden ohjelmanumeron loppuessa vieraat arvaavat mitä seuraavaksi tulee. Väittäisin, että varmemmin saa onnistuneet häät jos häät ovat aivan päinvastaiset kuin mihin totuttu pikemminkin kuin luottaa ”tuttuun ja turvalliseen” kaavaan. Jos ohjelma on perinteisestä poikkeavaa ei se todennäköisesti aiheuta yhtä suurta kummastelua jos vieraslista on rajattu ja vieraina ne läheisimmät henkilöt, hehän tuntevat hääparin eikä heidän (ainakaan teoriassa) pitäisi oudoksia hääparin näköistä ohjelmaa, joten rajatusta vieraslistasta sekin plussa.

Tässäpä tärkeimmät!

Aihetta voisi käsitellä varmasti kirjan verran (nimikin ois valmiina: Morsiamen harha) mutta tällaisena lyhyenä tunnelmapohdintana tähän väliin. 🙂 Ja loppuun: mitkä ovat parhaat häät, joissa olette olleet ja mikä niistä teki parhaat?

Kuvat 1 2

Mainokset

7 kommenttia artikkeliin ”Mikä tekee hyvät häät?

 1. Voi vitsi että nämä ovat VAIKEITA juttuja! 😮 Ja hieno ja tärkeä postaus, koska kuten sanoit, tästä ei juuri puhuta. Vieraiden viihtyvyys jää usein morsiamen suoraan sanottuna itsekeskeisyyden ja oman itsensä jalustalle nostamisen jalkoihin. Ei siinä että laittautumisessa ja tyylin huolella miettimisessä olisi mitään pahaa, ei todellakaan. Niinhän itsekin teen. Mutta tarkoitan vain sitä, että morsian vain miettii häitä itsensä näkökulmasta ja unohtaa aika olennaisen jutun. Vai olisivatko ne häät muka yhtä upeat, jos hienossa sadan hengen juhlatilassa juhlisivat vain morsian ja sulhanen? (tai vain se morsian 😀 )

  Kuten sanoitkin, ne on ne pienet jutut, jotka vieraat huomaa… Onko riittävästi vessoja? Onko liikaa odottelua? Onko alkoholittomia vaihtoehtoja? Onko alkoholillisissa vaihtoehdoissa tarjoilla vain olutta eikä siideria? (Olen itse ollut tällaisissa häissä: sinänsä open bar, mutta vaihtoehtoina VAIN olutta tai väkeviä… olin sitten tahtomattani limulinjalla.) Saavatko myös ruoka-aine-allergikot, keliaakikot ym. syödäkseen? Ovatko puheet hauskoja ja ytimekkäitä, vai ”jo muinaiset roomalalaiset” -tyylisiä?

  Onneksi minulla on vielä vuosi aikaa pohtia ohjelmaa ja ihana kaaso auttamassa. Olisi muuten mielenkiintoista jossain vaiheessa lukea kirjoituksesi siitä, millainen teidän häiden aikataulu on ja miten se on suunniteltu 🙂

  Tykkää

  1. Niinpä! Teillä onneksi se hääsuunnittelija helpottamassa. 🙂 Varmasti osaa tällaiset asiat miettiä tarkasti. Ja tosiaan itsekin panostan hääpäivänä itseeni ihan täysillä, mutta toivon että niiden ”upea puku!” kommenttien lisäksi tulisi myös ”ihanat häät, ihana tunnelma ja kaikki toimi loistavasti!” -kommentteja (ja kukapa morsian ei haluaisi kuulla ”aivan parhaat häät joissa olen ollut!” kommenttia :D).

   Just noi pienet (isot) jutut merkitsee. Tottakai jos itse on panostanut vieraslahjojen näpertelyyn, johon on kulunut kymmeniä tunteja niin hääpäivänä kokee onnistumisen tunnetta siitä, että pääsee ne antamaan vieraille. Mutta vieraille ne on ”vain” vieraslahjat, ei ne näe sitä tuskaa niiden väkertelyn takana. Eli vieraat näkee vain sen mitä konkreettisesti on näkyvillä ja koettavissa. Ja silloin ne vessojen puuttumiset merkitsee, niin ankealta kuin se kaiken kimalluksen keskellä kuulostaakin. 😀

   Varmasti laitan jonkinlaisen aikataulu/ohjelma -postauksen sitten aikanaan, kunhan saa ohjelman selkiytymään! 🙂 Tarkka visio mulla kyllä on päässä, mut parempi ehkä hioa sitä vielä ;D

   Tykkää

 2. Tosi hyviä pointteja! Kommentoin nyt näköjään sulle joka postaukseen, mutta ne on hyviä! 😀 Nuo on kyllä varmastikin tärkeimpiä asioita, itse pitäisin ehkä kaikkein tärkeimpänä vieraslistaa. Me ollaan päätetty rajata niin ettei kutsuta sukulaisista muita kuin perheet ja isovanhemmat, jolloin ei tule sellaisia vieraita jotka emme tunne hyvin ja jotka ehkä itsekin tulisivat vain siksi että on ”pakko” eikä siksi että haluaisivat. Ja järjestelyt tosiaan, itse teen varmaan kaasoille, bestmanille yms tarkan minuuttiaikataulun missä ja milloin pitää mitäkin tehdä ja vieraille kutsun mukana tarkat ohjeet hotelleista, reiteistä, ruokavaliotoiveista ja muusta mikä voisi jäädä epäselväksi.

  Musta on myös tosi tärkeää että muistetaan miksi häät järjestetään : niissä juhlitaan hääparin rakkautta ja elinikäistä sitoutumista eikä ilmaista viinaa, glitteriä ja timantteja. Haluaisin ainakin että omissa häissä olisi juuri sellainen romanttinen tunnelma että vieraillekin tulee hyvä ja onnellinen olo 🙂 Tuntuu että tämä monilta unohtuu kaiken ulkonäön, teeman, värien ja koristeiden suunnittelun rinnalla! Välillä tulee sellainen olo että jotkut morsiamet suunnittelevat itselleen pinkkejä glitterbileitä, vaikka mistä tietää vaikka nämä olisivat heillä sulhasenkin mieleen 😀

  En ole ollut juurikaan lapsuuden jälkeen häissä vieraina ja silloinkin ne olivat sellaisia nuorisoseura-karjalanpaisti-kotikalja-tanhuesitys-pelimannit -häitä jotka olivat lapsena tietysti kivoja, muttei enää 😀 Viime aikoina parhaita juhlia ovat olleet molempien vanhempieni väitösjuhlat jotka tavallaan ovat vähän samantyyliset kuin häät: ensin virallinen ja jännittävä osuus ja sitten riehakkaammat bileet 😀 Näissä molemmissa parasta on ollut valikoitu vierasmäärä, hyvä ruoka ja hyvin järjestetty, tilaisuuteen sopiva ohjelma (ensin puheita, sitten musiikkia, tanssimista) 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos! 🙂 Tosi kiva kun kommentoit, se tässä onkin parasta kun tulee kommentteja. Varsinkin näihin mielipide-postauksiin on hauska saada, vaikka oiskin joku eri mieltä mitä itse. Tylsä ois vaan itselleen kirjotella ja kiva tietää mitä muut näistä asioista ajattelee. Itsekin oon tosi tarkka näissä hääjärjestelyissä ja aikatauluissa. Aion kaiken suunnitella tosi tarkkaan myös (minuuttiaikataulut ja muut), tälleen se kuulostaa vähän bridezilla-meiningiltä, mutta hääpäivänä se on kaikille paljon helpompaa kun tietää mitä tehdä ja milloin. Siksi en todellakaan usko sellaiseen ”olkaa rennosti vaan, ei oo niin tarkkaa ja hyvin se menee!” -ohjeistukseen, sillon itse ainakin stressaan enemmän jos ei tiedä mitä tehdä.

   Itsellekin tärkeintä on rakkaus häissä ja oon niin romantikko että petyn vähän salaa jos häävieraana sellanen rakkaus ei välity hääparin välillä. Tekee tosi paljon omaan tunnelmaan nähdä kuinka hääpari vaan rakastuneena tuijottelee toisiaan ja näyttää maailman onnellisimmilta. 🙂

   Haha noi ”nuorisoseura-karjalanpaisti-kotikalja-tanhuesitys-pelimannit -häät” kuulostaa aika karmeilta vaikka vain pari tekijää näistä toteutuis 😀 Vaikka toisaalta nykyhäihin ajatellen noissa voiskin olla jotain uutta morsiamenyöstön ja photoboothin tilalle ;D

   Tykkää

  2. Kommentoin nyt tähän Lauran kommenttiin, kun tämäkin oli niin hyvä! 🙂

   Joo, välillä käy mielessä täälläkin tuo että ”jotkut morsiamet suunnittelevat itselleen pinkkejä glitterbileitä, vaikka mistä tietää vaikka nämä olisivat heillä sulhasenkin mieleen.” Näin muuten yksi päivä seuraavanlaisen kommentin Häät-ryhmässä: ”mies väittää, että nää on meidän häät eikä mun prinsessajuhlat”. Toivon todella, että kirjoittaja vitsaili 😀

   Ja kuten Henna sanoitkin niin onneksi minulla on se hääsuunnittelija auttamassa. Siksi ajattelinkin, että vain yksi kaaso riittää auttamaan ja järjestämään 🙂 En osannut valita parhaista kavereista parhaimpia, ja sitten taas en halunnut mitään seitsemää kaasoa.

   Yksi juttu mitä myös ajattelin vieraiden viihtyvyyden kannalta oli se, ettei ole liikaa portaita. Meidän molemien isovanhemmat alkavat olla jo sen verran iäkkäitä, että portaiden kulkeminen on heille vaikeaa. Nyt pitää kyllä mennä yhdet portaat yläkertaan, mutta siellä voi sitten viettääkin koko illan ja esim. WC:t löytyvät yläkerrasta.

   Tykkää

   1. Itsekin huomasin ton kommentin hääryhmässä ja mietin, että jaahas 😀 Mutta onneks siinä tais vähän itseironiaakin olla. Mutta toisaalta jos mies kokee tarpeelliseksi asiasta huomauttaa, niin varmasti suunnitelmat on menny vähän liian pitkälle sinne ”pinkkiin ja glitteriin” kyllä. Itse yritän koko ajan pitää huolen, että Juhosta ei tunnu että järkkään itselleni juhlia. Onhan sitä vieraanakin kivempi olla häissä, joista näkee että ne on kahden ihmisen juhlat. 🙂

    Tykkää

 3. Joo, mäkin huomasin tuon kommentin, oli siinä varmasti (toivottavasti!) ainakin osa vitsiä 🙂 Yritän itsekin keskittyä siihen että kysyn jokaisesta isommasta häihin liittyvästä asiasta miehen mielipiteen että ne todella on meidän molempien näköiset eikä vain mun, ja oon valmis joustamaan asioista joista hän on ehdottomasti eri mieltä. Onneksi tähän asti on käynyt ajatukset hyvin yksiin paikasta ja vieraslistasta kalvosinnappeihin asti! 😀 Ja meilläkin oli muuten paikan valinnassa tärkeä tuo portaattomuus (tai hissi), että isovanhemmatkin pääsee käymään ulkona ja muutenkin liikkumaan paremmin, ja se että tilassamme on omat vessat eikä tarvitse kulkea ravintolan yleisiin vessoihin jonottamaan.

  Aloitin muuten sittenkin myös itse hääblogin (olen junassa, pitkä matka ja oikeuslääketieteen tenttiin lukeminen ei houkuttele 😀 ). Siellä on nyt vasta yksi postaus ja ulkonäkökin vähän epäsiisti mutta koitan alkaa nyt sinnekin kirjoittelemaan! http://lauranhaablogi.blogspot.fi/ 🙂

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s