To do

To do

Tässä postauksessa esittelen aikataulun tästä hääpäivään: mitä on tehty, mitkä hoidossa ja mitkä jätän myöhempään ajankohtaan. Ja kerron tietysti miksi. (Ja tapani mukaan paljon asiaa aiheen vierestä 😉 ) Näitä muistilistoja löytyy varmaan yhtä monta kuin morsioita, joten mitään ainoaa oikeaa muistilistaa ja aikataulua ei voi antaa. Jokainen priorisoi suunnitelmat ja hankinnat oman mielensä mukaan, joten yksi voi haluta valita tärkeimmän ensimmäisenä ja toinen taas jättää sen hautumaan ja hankkii sen viimeisenä. Eli makuasioita nämäkin. Eli tässä kerron vain oman suunnitelmamme. 🙂 Mutta to do -listaan motoksi sopii mielestäni, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty ja vähentää huomattavasti stressiä! Jos haluaa tulostettavan häiden aikataulu -listan niin esimerkiksi tästä löytyy yksi ja melko yksinkertainen printattava versio.

Eli siis:

TO DO

Noin 1.5 vuotta ennen häitä:

 • Kihloihin mentiin kesäkuussa 2014
 • Syksyllä päätettiin hääpäivä ja laitettiin kysely valittuun hääpaikkaan onko kyseisenä päivämääränä paikka vapaana (mietittiin varuilta valmiiksi muutama päivämäärä, mutta kaikki olivat vielä tuolloin vapaana)
 • Mietittiin alustava vieraslista hahmottamaan budjettia.
 • Laskettiin alustava budjetti ja laskettiin kuinka paljon meidän on mahdollista tuloistamme häihin mennessä säästää ja suunniteltiin kuukausittainen hääsäästö sen mukaan. Perustettiin myös erikseen häätili säästöille.
 • Kaasojen valinta

Sitten vain ruettiin miettimään häiden teemaa ja ohjelmaa. Marraskuussa kävin Helsingissä Save the date -häämessuilla kahden kaason kanssa, josta tosin ei jäänyt kauheasti käteen. Samalla reissulla kävin sovittamassa yhtä hääpukua, jonka bongasin torista. Ei kuitenkaan ollut se oikea. (Ja itse asiassa yhä ainut puku, jota olen sovittanut.) Häälaukun ostin jossain tässä välissä.

Helmikuussa sitten havahduin, että häihin tosiaan vuosi aikaa, joten pitäisi varmaan alkaa haaveiluista tekoihin. Tuolloin laitettiin varmistus juhlapaikkaan ja kysyttiin onko päivä yhä meille varattuna. Jolloin siis catering oli hoidettu samalla. 🙂 Sitten ruettiin etsimään valokuvaajaa ja laittelin kyselyä bändeille.

Yleensä tässä vaiheessa hoidettuna olisi myös vihkipaikka. Mutta me ollaan vielä jahkailtu sen suhteen. Juho ei kuulu kirkkoon, eikä koskaan ole kuulunutkaan. Itse kuulun ja vaikken himouskovainen olekaan (kuten harva suomalainen muutenkaan) haluaisin ainakin sitten siunauksen kirkossa (ja tämä siis onnistuu, kun vähintään toinen siunattavista kuuluu kirkkoon.) Mutta kirkkosiunaus tarkoittaisi sitä, etteivät vieraat näe sitä ”the” hetkeä kun sanomme toisillemme maistraatissa tahdon edellisenä päivänä tai aiemmin. Mielummin haluaisin, että se virallinen tahdon sanottaisiin vieraiden läsnäollessa. Sekin onnistuisi, että maistraattivihkijä tulee haluamaamme paikkaan juhlapäivänä vihkimään. Mutta ensinnäkin se maksaa 200 euroa + matkakulut. Toiseksi oon kuullut vähän huonoa näistä maistraattivihkijöistä. Aika tuurista kiinni kenet saa, osa voi olla hyvinkin tarkkoja sen suhteen, ettei ala mitään ylimääräistä kertomaan vihkikaavan ulkopuolelta, jolloin toimitus voi olla vähän kuivakka. Mutta siis kompromisseja vihkimisen suhteen on tehtävä. Ja se ei todellakaan tule kyseeseen, että Juho liittyisi kirkkoon vain häiden ajaksi ja eroaisi sitten. Tätäkin on todella paljon näkynyt hääryhmissä. Tapansa kullakin, mutta mielestäni vähän rusinat pullasta -meininkiä. Siunauspaikkaakaan emme ole vielä päättäneet. Yhdestä vaihtoehdosta olemme kylläkin kysyneet, muttei vielä päätetty. 🙂 Eli mietitään mietitään…

Mutta to do -lista tästä eteenpäin:

Maaliskuu 11 kk jäljellä

 • Juhlapaikasta sopimus tehty – check!
 • Valokuvaaja varattu – check!
 • Teema ja teemavärit mietittyinä – check!

Huhtikuu 10 kk jäljellä

Toukokuu 9 kk jäljellä

 • Vihkipaikka voisi mielellään alkaa olla selvillä

Kesäkuu 8 kk jäljellä

Heinäkuu 7 kk jäljellä

 • Jos koristeet tilataan ebaystä kannattaa ne tilata melko hyvissä ajoin. Niissä voi kestää melko pitkään, jos tulevat esim Kiinasta. Ilmaisilla postikuluilla ne lähetetään ilmeisesti halvinta mahdollista reittiä, joka voi siis olla pitkä. (Vaikka moni myös sanoo, että mistä tahansa tulee Suomeen tilaus viikossa ja sitten Suomesta kotiin toimitus kestää useita viikkoja. Tähänkin Suomen pään toimitusongelmiin kannattaa siis varautua.)
 • Koristeiden kanssa kannattaa miettiä siis kukat, että toimivat hyvin yhdessä esim värimaailman puolesta. Kyselyä siis kukkakauppoihin sesongin kukista, että mitkä ylipäätään mahdollisia keskellä talvea.

Elokuu 6 kk jäljellä

 • Elo-syyskuussa alkaa hääkaupoissa olla syksyn alennusmyynnit, joten viimeistään tässä vaiheessa mekko-ostoksille (varsinkin jos se tilataan erikseen, eikä ole valmiina liikkeessä myynnissä). Sormusliikkeissä sama juttu, joten syksyn lähestyessä myös sormus hankintalistalle. Toki sormuksella ei ihan niin kiire kuin mekolla. Ellei sitä sitten teetä kultasepällä, johon on hyvä varata tietenkin aikaa.
 • Tässä vaiheessa kannattais varmaan häämatka olla viimeistään varattuna, mielellään tietenkin mahdollisimman aikaisin jos on tietty paikka mielessä. Meillä ei siis vielä ole. Ajatuksissa kyllä montakin (Malediivit, Bora Bora), eli kaks viikkoa ja kaukana lämpimässä.
 • Ohjelma ja aikataulu selvillä kutsukortteja varten (bändi, valokuvaaja), jotta aikataulutus ja info kutsukortteihin tiedossa

Syyskuu 5 kk jäljellä

 • Vieralistat valmiiksi
 • Kutsukorttien tilaaminen (ja tekstien luetuttaminen usealla henkilöllä, ettei siellä ole pahoja kirjotusvirheitä, esimerkiksi päivämäärissä tai puhelinnumeroissa. Vähemmän vakavat kuittautuu huumorilla. 🙂 )
 • Kampaaja, meikkaaja varattuina viimeistään, jos hääsesonkiaika niin mahdollisimman nopeasti tietysti! Mutta sesongin ulkopuolella ei niin kiire, itselläni lähinnä kiinni siitä, minkä tyylin haluan ja valitsen vasta sitten tekijän. Kaikki kampaajatkaan eivät kaikkea osaa.

Lokakuu 4 kk jäljellä

 • Kutsukortit postiin, halutaan olla hyvissä ajoin liikkeellä. Eikä mielestäni kutsukorttien suhteen voi olla liian ajoissa, tuskin nyt kukaan vieraista onnistuu asiaa unohtamaan vaikka kutsut laittaisi puolikin vuotta aiemmin. Onpahan vieraiden helpompi järjestellä menonsa. Tietysti jos save the date -kortit laittaisi (joita emme laita) niin kutsukortteja ei tarvitsisi laittaa niin ajoissa. Mutta säästetäänpä STD-korttien hinta laittamalla kutsut aiemmin.
 • Esteettömyystodistus (voimassa 4kk, joten ei ainakaan aiemmin)

Marraskuu 3 kk jäljellä

 • Juhon puku löydettynä
 • Kukkakaupan kanssa suunnittelua
 • SOITTOKIERROS!!! Soitto ja varmistus varattuihin paikkoihin, jos varaukset tehty loppuvuodesta voi esimerkiksi varaukset olla merkitty kalenterin viimeiselle sivulle ja siirto uuteen on jäänyt tekemättä.

Joulukuu 2 kk jäljellä

 • Tasan kaksi kuukautta ennen häitä 6.12 me pyydetään RSVP, eli vieraiden vastaus joko osallistumisesta tai ei-osallistumisesta. Ajattelin, että parempi ottaa vastaus ennen joulutohinoita. Ja koska juhlapaikka toivoo saavansa vieraiden määrän tietoon 3.5 viikkoa ennen juhlapäivää, olisi tammikuussa jo vähän kiire asialle. Ja vastauspyyntö sekä osallistuessa että ei-osallistuessa, jottei tarvitse soitella niille perään, jotka eivät vastaa mitään, että tulikos se kortti heille edes. Posti ilmeisesti hukkaa yllättävän paljon näitä.
 • Hääpuvun muutostyöt jos tarve, tässä vaiheessa kroppakin toivottavasti siinä kuosissa kuin hääpäivänä haluaa sen olevan 🙂
 • Eli hääkengät myös ostettuina, jotta lyhennys sen mukaan mahdollinen

Tammikuu 1 kk jäljellä

 • Hirveesti kaikkee tehtävää! Kynnet, ripset, ihonhoito (jotta iho ehtii rauhoittua käsittelyistä), hiusten värjäys paria viikkoa ennen
 • Koekampaus, joten sitä varten korut hankittuina, jotta tyyli helpompi miettiä
 • Koemeikki

Helmikuu 0 kk jäljellä 

 • Keep calm it’s wedding time! 6.2.2016! ❤

Ja eihän ne hommat siihen lopu: häiden jälkeen:

 • Ensinnäkin hyvissä ajoin selväksi se, kuka hoitaa käytännön järjestelyt heti häiden jälkeen: juhlapaikan siivous, lahjapöytä jne
 • Heti häämatkalle (eli häämatka pitää varata tyttönimellä, koska passia ei vielä uudella nimellä. Jos häämatka esim kuukauden jälkeen häistä, niin varaus uudella nimellä)
 • Kiitoskortit
 • Häävalokuvagalleria vieraille auki 6kk häiden jälkeen, josta voivat myös hääkuvat itselleen kopioida
 • Ja tietenkin, laskujen maksaminen!
 • Hääpuku ja häätavarat myyntiin

Tässä nyt varmaan oli kaikkein tärkeimmät ja oleellisimmat!

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s